Als je toch het huis uit wil

Garnalen vissen op de Noordzee

Op zoek naar een leuke uitstap? Ga mee vissen op een garnalenboot! Handen uit de mouwen, want iedereen aan boord wordt aan het werk gezet. Garnalen sorteren, spoelen, koken, afkoelen, … je maakt het allemaal aan boord van de ‘Crangon’.

Gedurende een vistocht die ongeveer drie uren zal duren, ga je vissen op de Noordzee, voor de Belgische kust. Je vertrekt uit de haven van Oostende, waar kustvissers nog dagelijks dagverse garnalen aanvoeren die men aan de beroemde Oostendse Vistrap kan aankopen. Het schip is afgemeerd in het Visserijdok, op de oosteroever van de Oostendse havengeul. Het vaart, op afspraak, tot 2 keer per dag (8h30 en 13h) uit met een groep van een 12-tal personen. Aan boord ervaar je hoe de Vlaamse vissers van oudsher met zijtrawlers de bordenvisserij beoefenden. Je steekt mee de handen uit de mouwen maar je krijgt dan ook een deel van de vangst mee naar huis. Voor meer info en reservaties: willy@versluys.net

De Oesterput

Op anderhalve kilometer van onze vakantiewoning, aan de spuikom vind je De Oesterput. Je kan er gaan lunchen, verse kreeft kopen – super op de bbq – of de ‘Ostendaise’ oesters degusteren. Op zoek naar een belevenis? Vraag dan een geleid bezoek aan de oesterkwekerij.

Je krijgt een rondleiding door één van de kwekers die je alles vertelt over hoe ze hun oesters kweken. Buiten op de pontons doen ze een stukje geschiedenis uit de doeken over hoe de oestercultuur is ontstaan. Tijdens de rondleiding tonen ze de verschillende leeftijden in oesters, van baby-oesters tot volgroeide lekkernij. Je neemt ook een kijkje in de kwekerij waar de oesters voorbereidt worden op de verkoop. Uiteraard demonstreren ze je hoe je een oester makkelijk kunt openen en proef je er enkele na de rondleiding. Voor diegenen die er een lunch aan koppelen, wijntip: Aldeneyck, uit de Maasvallei.

Kabine, voor kleine en grote mensen (met honger)

Een must voor gezinnen met kinderen is Kabine (Fortstraat 16), in de buurt van de Baelskaai in Oostende. Je kan er terecht voor een zalige ontbijtformule, een gezonde, lekkere lunch met slaatjes, bagels, veggie bowls of huisgemaakte soep en gebak. En omdat Kabine, niet alleen een koffiebar is maar ook een kinderwinkel, zijn alle gerechten ook in kids-formaat te krijgen. Iedereen blij :-))

In de winkel verrast het assortiment kinder- speelgoed, kleertjes, schoolgerief … Stuk voor stuk mooie dingen, met smaak uitgezocht door het vriendelijke personeel. Ook als ouders springen we er graag eens binnen voor grote mensen decoratie, meubelen of kookgerei. Meer informatie op kabine.be

Het James Ensorhuis

Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet naar Oostende. Het James Ensorhuis draagt niet louter de naam van de kunstenaar, het is waar Ensor tot aan zijn dood in 1949 leefde en werkte. Veel inmiddels onbetaalbare kunstwerken kwamen er tot stand. Vrijwel meteen na zijn dood werd de woning ingericht als museum, maar het wordt nu pas in haar oorspronkelijke staat en volle glorie gerestaureerd. Meer nog: door ook het aanpalende pand in het museum te integreren, wordt het James Ensorhuis hét mekka voor fans van de kunstenaar. 

Elke doelgroep, van kinderen tot kenners, maakt op zijn niveau interactief kennis met Ensor en zijn wereld. Als bezoeker beschik je over een audioguide op maat. De kleinste bezoekers worden toegesproken door Gust Van Yper, de vroegere huisknecht van Ensor. Een bevoorrechte ervaring. Gust verklapt tal van anekdotes over de vele beroemdheden die hier over de vloer kwamen, het leven in het huis en de familieleden. Je voelt, hoort en ziet James Ensor.

Als afsluiter van je bezoek kom je in de museale ruimte terecht. Daar worden tal van wisselende tentoonstellingen georganiseerd in samenwerking met Ensor-expert Xavier Tricot.

Fort Napoleon, het decor voor honderden jaren geschiedenis

Op 1km van onze vakantiewoning, op de grens van Bredene met Oostende, kan je in de duinen het Fort Napoleon bezoeken. De Fransen wachtten er bang de Engelsen op en Duitse soldaten gebruikten de ondoordringbare vijfhoek als buffer tegen de geallieerden. De brede muren van het fort, de bunkers en de tunnels zijn stille getuigen van heel wat verhalen. Wat als de muren konden praten? Wie dicht genoeg bij de immense stenen wanden gaat staan, hoort bekende en minder bekende stemmen tijdens een nieuw ‘verhalenparcours’ vertellen wat hier allemaal gebeurde. Bakkers wiens meel gepikt werd zodat soldaten naar de meisjes van plezier konden. De kille ellende van de winters in het fort. Of de geniepige dates van de Oostendenaars. De lichtprojecties rond de luisterpunten zorgen voor de perfecte Instagram-foto. Voor kinderen is er een aangepaste tocht. Luisteren, fluisteren, genieten van de rust en verbaasd staan over de indrukwekkende architectuur van het monument.

Garnaalkroketten in ’t Werftje

Aan restaurants geen gebrek aan onze Belgische kust. Maar als het naast bui-ten-ge-woon lekker ook een belevenis mag zijn zit je goed in ’t Werftje te Zeebrugge. Volgens zowel Luc Bellings als de Boxy broers maken ze daar de lekkerste garnaalkroketten van de kust. Je kan er terecht voor een heerlijke lunch, een delicieus diner, of een glas rosé op het terras of aan de bar. Reserveren is niet mogelijk en het aanschuiven kan soms meer dan een uurtje duren. Gelukkig brengt hun foodtruck buiten dan alvast de eerste hapjes. Wil je graag met een grotere groep gaan, dan kan je hen vragen om te mogen samenzitten in de wijnkelder. Een aanrader.

Ristorante Marina, een Italiaanse ontdekking

Een lekkere tip! Niets zo fijn om een weekendje uitwaaien aan zee te starten met een fris glas franciacorta bij Ristorante Marina. Deze Italiaanse topper ligt op 1km van ons vakantiehuisje en is makkelijk te voet of met de fiets te bereiken. Het restaurant is al 45 jaar een vaste waarde in Oostende. In maart 2019 verhuisde het naar de trendy Hendrik Baelskaai en sinds de verbouwing van ons vakantiehuisje zijn we er vaste klanten. De uitgebreide wijnkaart, de verse pasta’s, zeebaars in zoutkorst, de sabayon en een score van 14/20 in Gault&Millau zijn stuk voor stuk sterke argumenten om eens langs te gaan.