Het James Ensorhuis

Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet naar Oostende. Het James Ensorhuis draagt niet louter de naam van de kunstenaar, het is waar Ensor tot aan zijn dood in 1949 leefde en werkte. Veel inmiddels onbetaalbare kunstwerken kwamen er tot stand. Vrijwel meteen na zijn dood werd de woning ingericht als museum, maar het wordt nu pas in haar oorspronkelijke staat en volle glorie gerestaureerd. Meer nog: door ook het aanpalende pand in het museum te integreren, wordt het James Ensorhuis hét mekka voor fans van de kunstenaar. 

Elke doelgroep, van kinderen tot kenners, maakt op zijn niveau interactief kennis met Ensor en zijn wereld. Als bezoeker beschik je over een audioguide op maat. De kleinste bezoekers worden toegesproken door Gust Van Yper, de vroegere huisknecht van Ensor. Een bevoorrechte ervaring. Gust verklapt tal van anekdotes over de vele beroemdheden die hier over de vloer kwamen, het leven in het huis en de familieleden. Je voelt, hoort en ziet James Ensor.

Als afsluiter van je bezoek kom je in de museale ruimte terecht. Daar worden tal van wisselende tentoonstellingen georganiseerd in samenwerking met Ensor-expert Xavier Tricot.